Febra Musculara – Ce Este Si Cum Poti Sa Scapi De Ea

"Daca trag tare la antrenament fac febra musculara?"

"Ce pot sa iau ca sa scap de febra?"

“Sa continui sa ma antrenezi daca am febra musculara?”

Acestea sunt cel mai des intalnite intrebari pe care le primesc pe e-mail de la femeile din comunitatea online, mai ales cand se inscriu in programul gratuit de antrenament pentru acasa Provocarea de 14 zile.

De aceea, vreau sa intelegi ce este febra musculara, cum apare si ce poti sa faci ca sa treci cu bine peste aceasta.

Febra musculara este un fenomen temut si indragit in egala masura de catre toate persoanele care fac miscare.

In continuare iti voi prezenta cauzele febrei musculare si miturile care planeaza asupra acesteia, dar si cele mai eficiente strategii pentru a scapa de febra musculara.

Ce este febra musculara?

Febra musculara este resimtita sub forma unei dureri puternice si un tonus ridicat la nivelul unui muschi pe care tocmai l-ai antrenat.

Deseori, febra musculara:

  • este provocata de un antrenament intens - in care ai marit numarul de repetari sau greutatea cu care executai exercitiile; 
  • apare dupa o pauza de la activitatea fizica; 
  • daca ai inceput sa practici un sport nou sau ai schimbat sistemul de antrenament (de exemplu, daca faceai antrenamente cardio si ai inceput sa te antrenezi folosind High Intensity Interval Training); 
  • sau, uneori, apare in timpul unor activitati zilnice solicitate; 

De regula, febra musculara apare de obicei cu o mica intarziere si isi atinge apogeul maxim in intervalul 24-72 de ore dupa efort.

Daca ai facut febra musculara pana acum, sunt convins ca ai observat ca aceasta nu apare imediat si creste putin in intensitate, inainte sa dispara.

Care sunt cauzele febrei musculare?

In timpul antrenamentului, la nivelul fibrelor musculare se produc niste microleziuni.

Nu trebuie sa iti faci griji – in urma acestui proces se produc unele microleziuni la nivelul fibrelor tale musculare, dar nu trebuie sa iti faci griji deoarece, in urma aceluiasi proces, musculatura ta isi mareste volumul (hipertrofie) si devine mai puternica.

Este practic un sistem prin care corpul tau se pregateste si se adapteaza la noile eforturi la care este supus.

Acesta este un lucru foarte bine cunoscut de cei care practica sporturi precum culturismul sau power-lifting-ul.

Contrar asteptarilor, febra musculara variaza in intensitate si depinde foarte mult de tipul de contractie musculara pe care l-ai intreprins in cadrul exercitiilor fizice.

Exista mai multe tipuri de contractie:

  • contractia excentrica (lungirea muschiului) - cauzeaza cea mai puternica febra musculara;
  • isometria sau modificarea tonsului fara schimbarea lungimii muschiului - determina o febra musculara usoara (exemplu - cand executi plansa - regina exercitiilor pentru abdomen); 
  • contractiile concentrice sau pozitive - nu provoaca fenomentul DOMS (de exemplu, antrenamentele aerobice);

O alta presupusa cauza a febrei musculare era considerata ca fiind concentratia ridicata de acid lactic care se acumuleaza in muschii antrenati.

Totusi, aceasta ipoteza a fost demontata, intrucat acidul lactic, un compus rezidual care apare in urma contractiilor musculare, scade rapid in volum imediat dupa incetarea sesiunii de antrenament.

Febra musculara apare deseori atunci cand corpul tau este supus la un nou stimul – de exemplu, executarea unui exercitiu nou, cu care corpul tau nu este obisnuit, duce la o febra musculara puternica, chiar daca esti intr-o forma fizica buna si faci sport in mod constant.

Mituri si adevaruri legate de febra musculara

Febra musculara poate fi evitata daca cresti gradual intensitatea exercitiilor - Partial adevarat!

In teorie, cresterea controlata a intensitatii antrenamentului te poate scapa de neplacerile cauzate de DOMS.

In practica insa, este aproape imposibil sa aproximezi capacitatea de efort a corpului tau, iar diferenta mare dintre sedentarism si exercitiile cu intensitate moderata face acest lucru imposibil.

Se poate combate febra musculara cu vitamina C - Adevarat!

Vitamina C actioneaza ca un antiinflamator, iar cum febra musculara este cauzata de o inflamatie locala a tesutului muscular, aceasta poate reprezenta o varianta viabila.

Dusurile reci te pot scapa de febra - Adevarat!

Dusurile reci duc la o mai buna circulatie a sângelui si o mai buna vascularizare a zonei inflamate, ceea ce inevitabil poate sa ajute la repararea mai rapida a fibrei musculare.

Daca fac o baie calda nu o sa mai am febra musculara - Fals!

Baile calde nu fac decât sa relaxeze musculatura incordata, ceea ce trateaza doar efectul febrei musculare, insa nu si cauza acesteia. Studiile au demonstrat ca un muschi incalzit nu mai prezinta semnele febrei musculare, insa este doar ceva temporar.

Intinderea la finalul antrenamentului te scapa de febra - Fals!

Dupa cum spuneam si mai sus, DOMS este cauzat in primul rând de contractiile excentrice, adica de alungirea muschilor. Un stretching puternic nu va face altceva decât sa accentueze febra musculara.

Cum poti sa combati febra musculara?

"Cui pe cui se scoate", spune o vorba din popor. Este cât se poate de adevarat si in ceea ce priveste febra musculara.

Studiile au confirmat ca atunci când exersezi din nou acelasi muschi care prezinta semne de DOMS, exista sanse mari ca febra musculara sa dispara.

Poate fi din cauza unui analgezic natural eliberat de corp atunci când este supus stresului (adrenalina) sau din cauza faptului ca muschiul respectiv este incalzit.

In orice caz, iti recomand sa nu stai inchis in casa, ci sa incerci sa exersezi din nou, chiar daca este o metoda contra-intuitiva.

Pe de alta parte, febra musculara este un fenomen complet normal, cu care o sa te intâlnesti mai devreme sau mai târziu.

Este doar o etapa pe care corpul tau o parcurge pe masura ce se transforma si devine mai puternic.

Articol publicat in varianta initiala in revista Ce Se Intampla Doctore?

Serban Blebea

Serban este antrenor personal si specialist in transformari corporale cu o experienta de peste 7 ani de zile. In prezent colaboreaza cu reviste precum "Ce Se Intampla Doctore?" si site-uri ca "Ziare.com" si "Adevarul.ro"

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: